VOPS ja POPS


Tampereen seudun vuosiluokkien 3-6 A1-englannin opetussuunnitelman päivitys


Opetushallitus antoi 14.5.2019 seuraavan määräyksen koskien opetussuunnitelmien päivitystä: "Opetuksen järjestäjän tulee tehdä tarvittavat muutokset toisen kotimaisen kielen ja vieraiden kielten Al-oppimäärien tavoitteisiin ja sisältöihin vuosiluokille 3–6 opetuksen järjestäjän päättämässä aikataulussa siten, että Al-kielen opiskelu muodostaa jatkumon oppilaan edetessä vuosiluokalta toiselle."


Tampereen seudullisen työryhmän tehtävänä oli päivittää vanhaa niiltä osin, joissa tarvittiin hiomista oppimispolun rakentamiseksi eteenpäin alkuopetuksen tavoitteiden ja sisältöjen pohjalta. Näitä olivat ennen kaikkea termien yhtenäistäminen ja VOPS:n hengen (toiminnallisuuden ja osallisuuden) välittyminen myös ylemmille luokille. Lisäksi tehtiin kieliasun tarkistusta. 


Tässä linkki työtyhmän ehdotukseen opetussuunnitelman koko luvuksi 14.4.3 "Vieraat kielet osa Vieras kieli Englanti A-oppimäärä vuosiluokilla 3–6" pdf-tiedostona. Se korvaa vanhan vastaavan luvun. Muutoksia tuli vain muutamia pieniä seudullisiin tavoitteisiin (vuosiluokilla 3–5) ja hieman enemmän seudullisiin sisältöihin (vuosiluokilla 3–6).


Tämä on siis ehdotus, jonka seudun kukin kunta ao. lautakunnassa hyväksyy siten, että päivitykset astuvat voimaan 1.8.2021.


Kannattaa muistaa tehdä myös mahdolliset tarvittavat muutokset paikalliseen tuntijakoon.  Tampereen seutukunnissa A1-kielen kolmas tunti siirretään kuntakohtaisesti 3. luokalta 4. tai  5. luokalle. Tämä aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä siirtymäaikana.


Kiitokset VOPS/POPS-työryhmämme jäsenille, jotka tekivät suuren työn päivitysten tarkistamisessa. Ryhmässä toimivat Nina Ukkola ja Elina Luoma Kangasalalta, Jenni Schorpp Lempäälästä, Martti Sarparanta Pirkkalasta, Outi Verkama ja Leena Pulli Tampereelta, Marianne Tulonen Vesilahdelta sekä allekirjoittanut Orivedeltä. Ryhmässä olivat lisäksi omasta pyynnöstään mukana Tampereen seutukuntien ulkopuolelta Jenni Koskela Akaasta, Jaana Virta Ikaalisista, Kati Kaivonen Pälkäneeltä ja Tomi Nieminen Urjalasta.


VOPS-tiimi 2019


Tampereen seudun VOPS

Opetushallituksen laatimat vuosiluokkien 1-2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet ja niiden pohjalta seudullisesti laaditut vuosiluokkaistukset: Tampereen seudun VOPSTampereen seutukuntien VOPS-prosessi


Seutukunnallisessa VOPS-tiimissä oli mukana Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.  Lisäksi seutukunnan ulkopuolelta Akaa, Ikaalinen ja Pälkäne.

Linkki esitykseen Opetushallituksen järjestämässä VOPS-koulutuksessa Tampereella 5.9.2019
VOPS Opetushallituksen sivuilla:


OPH:n VOPS-videot ovat vkaikkien katsottavissa Opetushallituksen YouTube-kanavalla. Videoita on kolme kappaletta: VOPS eli vuosiluokkien 1–2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet, Paikallisen VOPS:n laatiminen ja A1-kielen arviointi luokilla 1 ja 2.

Linkit videoihin löytyvät täältä: Toimeenpanon tuki


Opetushallituksen aineistot VOPS-koulutuksessa Tampereella 5.9.


VOPS-perusteet


A1-kielen opetus 1. ja 2. luokilla (sisältää mm. vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sekä tietoa toimeenpanosta ja koulutuksista)

VOPS-perusteet 2019
No comments:

Post a Comment