Tuesday, 17 March 2020

Ekaluokkalaisen enkkua etänä


Toiminnallista kielenoppimista kotona


Uuden äärellä ollaan tänä vuonna liiankin kanssa. Kun juuri ollaan totuteltu oppikirjattomaan opetukseen ja toiminnallisiin menetelmiin, pitäisikin miettiä, miten tämä kaikki siirretään itsenäiseen etäopiskeluun kotona. Erityisen haasteellista tämä on pienten 1. luokkalaisten kyseessä ollessa. He tarvitsevat usein paljon ohjausta ja tukea jo tehtävänannon ymmärtämisessä.

Sen kuitenkin tiedämme, että 1. luokkalaiset ovat kotona huoltajan kanssa (tai sitten koulussa), joten jonkin verran voidaan luottaa siihen, että vanhemmat auttavat ymmärtämään ohjeita ja löytämään oikeat materiaalit. Tukipuhelinnumero opettajalle (WhatsApp) on hyvä olla käytössä päiväsaikaan.

Harjoitellaan englantia pieninä jaksoina viikon mittaan


Englannin tehtävät annetaan 1 - 2 viikoksi kerrallaan. Kannattaa muistuttaa oppilaita ja huoltajia, että englantia ei kannata harjoitella 45 minuuttia kerran viikossa, vaan pienemmissä jaksoissa esim. 15 minuuttia kerrallaan.

Näin etäopetuksen ensimmäisinä viikkoina ei varmaan kannata antaa vielä kovin paljon uutta opeteltavaa. Kerrataan sitä, mitä on jo ehditty harjoitella, esimerkiksi tervehdyksiä, numeroita, värejä, perheenjäseniä ja lemmikkieläimiä.

Huoltajille voi lähettää ohjeet ja linkit Wilmassa tai lähettää huoltajille linkin Peda.net- tai blogisivun, jonne viikon linkit ja ohjeet kootaan. Jälkimmäinen vaihtoehto olisi sikäli hyvä, että verkkosivun osoitteen voi jakaa oppilaalle. Oppilas pääsisi sinne siten omalta puhelimeltaan tai muulta laitteeltaan (Wilma-viestithän tulevat vain huoltajille). Nykyään taitaa jo melkein kaikilla 1. luokkalaisilla olla omat kännykät.

Laululeikkejä yhdessä isän ja äidin kanssa


Oriveden kielipolulle (https://peda.net/orivesi/hankkeet/oriveden-kielipolku2/veeja/ejave) on koottu englannin oppimateriaaleja aihepiireittäin. Sieltä löytyy aihepiirin alasivu, jossa on linkkejä eri sanojen harjoitteluun sopiviin englanninkielisiin lauluihin, jotka ovat vapaasti katsottavissa Youtubessa. Kannatta vinkata ja linkata lauluja, joita on jo luokassa harjoiteltu. Oppilas voi laulella niitä kotona isän tai äidin kanssa. Useisiin lauluihin liittyy myös tanssi tai liikkeet. Sitä hauskempaa.

Oriveden kielipolulta löytyy myös jokaiseen aihepiiriin alasivu, joissa on liittyviä linkkejä verkkomateriaaleihin, jotka ovat ekaluokkalaiselle sopivia.

Tehtäviä arjessa


Lisäksi voi keksiä tehtäviä, joita voi suorittaa arjessa, kuten tervehdi perheenjäseniä joka aamu englanniksi, sano yhdessä harjoiteltu ruokaloru englanniksi ennen ruokailua tai laske ruokapöydän haarukat englanniksi.

Oppilasta voi myös pyytää lähettämään opettajalle WhatsApp-viestin, jossa hän tervehtii opettajaa, kertoo nimensä ja kertoo miten voi englanniksi tai luettelee numerot 1 - 10 tai luettelee niin monta väriä kuin muistaa... Opettaja voi antaa esimerkin: Hello. My name is Maija. I'm fine.

Esimerkki ohjeista, aiheena numeroiden 1 – 10 kertaus:  1. Kuuntele, laula ja leiki mukana (vähintään kolme kertaa) How many fingers -laulu? https://peda.net/orivesi/hankkeet/oriveden-kielipolku2/veeja/ejave/numerot2/lauluja 
  2. Kuuntele muitakin sivun lauluja. Mistä pidit eniten?
  3. Pelaa numerospinneriä, sano väri ja numero englanniksi: http://bit.ly/numerospinneri
  4. Kokeile muitakin tehtäviä täällä. Pyydä isää tai äitiä auttamaan: https://peda.net/orivesi/hankkeet/oriveden-kielipolku2/veeja/ejave/numerot2/nettipelej%C3%A4 

Vastaavasti voi rakennella oppimiskokonaisuuden minkä tahansa aihepiirin kertaamiseen ja harjoitteluun.

Yhteydenpito oppilaitten ja huoltajien kanssa

Tehtävät ja ohjeet voi lähettää huoltajille Wilman välityksellä.

Olisi hyvä lisäksi olla jokin verkkosivu (Peda.net, blogi, Teams, GoogleDocs jne.), johon ohjeet julkaistaan kootusti ja jonne on vapaa pääsy kirjautumatta. Koska englannin oppitunteja on vai yksi viikossa, sivun päivittäminen ei ole suuri vaiva.

WhatsApp on kätevä opettajan ja oppilaan yhteydenpitoon tarvittaessa. Oppilas voi nauhoittaa englanninkielisiä viestejä pyydetystä aiheesta. Opettaja voi antaa suullisia ohjeita. WhatApp-ryhmänkin voi perustaa. Molemmissa tapauksissa täytyy sopia säännöistä, esim. WhatsAppia voi käyttää vain kouluun, opiskeluun ja etätehtävien tekoon liittyvissä asioissa. WhatsAppia ei saa käyttää kuin 9 – 15 välisenä aikana.

Kyllä näillä ohjeilla muutama viikko selvitään ja ihan kunnialla. :)

No comments:

Post a Comment